Menu Sluiten

TBC eist 1,5 miljoen levens per jaar

Samen met executive director Mustapha Gidado mocht ik een cheque in ontvangst nemen op het Goed Geld Gala op 4 maart 2020 voor het KNCV Tuberculosefonds. Fantastisch om met Muhammad Yunus te spreken over de situatie in zijn regio. Waarom ik als voorzitter van de Raad van Toezicht aan deze missie bijdraag?

Nog altijd overlijden er jaarlijks wereldwijd 1,5 miljoen mensen aan TBC, terwijl er goede behandelingen bestaan. Daarmee is TBC de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, en helaas ook een ‘armoedeziekte’. Veel patienten lopen ongediagnosticeerd rond, omdat de toegang tot de gezondheidszorg in minder ontwikkelde landen vaak gebrekkig is.

In de 10 jaar dat ik in Zuidoost Azie heb gewerkt en gewoond, werd ik regelmatig geconfronteerd met medewerkers die zelf of in de familie TBC hadden. Ik zag hoe zij door hun collega’s, familieleden en buurtgenoten werden uitgesloten. Hele families werden verbannen omdat een van hen TBC had of had gehad. Niet alleen is TBC lichamelijk een vreselijke slopende ziekte, ook mentaal is het erg zwaar. Zelfs volkomen genezen patienten ondervinden vaak nog jarenlang last van het stigma. Er zijn inmiddels goede medicijnen, maar deze moeten heel lang iedere dag een paar keer per dag worden ingenomen, vaak langer dan een jaar. De bijwerkingen zijn meestal ernstig. Dat houden veel mensen gewoon niet vol en behandelingen worden vaak gestopt. De medicijnresistentie die dan ontstaat is inmiddels een van de grootste bedreigingen geworden. Het is van groot belang dat iedereen goede toegang heeft tot de gezondheidszorg, dat medicijnen beschikbaar zijn en dat er hulp is om mensen te begeleiden bij die lange behandeling. Daarvoor strijdt het KNCV Tuberculosefonds en daar draag ik graag aan bij.