Menu Sluiten

De oplossing voor vrouwenhaat moeten we niet alleen bij mannen zoeken

Maartje Laterveer schrijft in haar column ‘Vrouwenhaat’: ‘Als ergens een man een vrouw een fucking bitch noemt, voelen alle vrouwen, overal ter wereld zich aangesproken’ (FD, 1 augustus). Ik niet, of beter gezegd: ik niet meer. Ook ik heb dergelijke opmerkingen gekregen. Alexandria Ocasio-Cortez’s optreden in het Amerikaanse parlement is daarom inspirerend en bewonderenswaardig. Maar het is niet genoeg voor verandering. 

Na jaren in het bedrijfsleven weet ik dat een dergelijke uitspraak niets met mij of mijn kwaliteiten te maken heeft. Het zijn meestal gevoelens van frustratie en onmacht van de spreker. Zet hem in de auto en hij roept naar zijn voorgangers dat het fucking assholes zijn omdat ze niet opschieten. Maar waarom nemen vrouwen die taal wel serieus?

Het raakt ons zo omdat het niet een keer maar ontelbare keren gebeurt, en omdat het institutioneel verankerd is. De gevolgen kennen we maar al te goed: ongelijke beloning, minder promotie, enzovoorts. Het bezigen van dit soort taal bevordert een ongelijke wereld, een wereld waarin vrouwen worden uitgesloten van besluitvorming en waarin vooroordelen over mannen- en vrouwenrollen de norm zijn. Misogynie voedt ongelijkheid en moet bestreden worden, maar hoe?

Maartje roept mannen op om een vuist te maken omdat dat pas echt zou helpen. Maar de oplossing van mannen verwachten is een heilloze weg. Hopen dat een man, Joe Biden in dit geval, het gaat oplossen als hij puur strategisch een vrouw als running mate kiest, is wishful thinking. Natuurlijk is het goed als mannen zich opstellen als bondgenoten, maar de oplossing zit ook in onszelf. 

Nog steeds geven veel vrouwen het recht om zichzelf te ontwikkelen in handen van mannen. Zij vragen continue om goedkeuring en bevestiging. Daar zit de werkelijke oorzaak.

Waarom kunnen vrouwen bij zulke taal niet hun schouders ophalen en hun energie besteden aan waar het echt om gaat? Vrouwen zijn uitstekende leiders, verbinders en veranderaars. Kijk naar effectieve vrouwelijke leiders, zoals Jacinda Adern en Angela Merkel. Zij hebben een visie op een betere wereld, waar geen plaats meer is voor misogynie. Niet omdat mannen dat hebben veranderd, maar omdat vrouwen hun houding en daarmee de norm hebben veranderd.

Dit artikel verscheen eerder in het FD: Bron